Geslachtsherkenning hond.

De geslachtsherkenning bij de hond is heel erg gemakkelijk. Bij een teefje is de afstand tussen de anus en de vulva veel erg klein. De vulva zit eigenlijk recht onder de staart.

Bij een reutje is die afstand veel groter. Bij een reu kan je ook zien dat hij echt een penis en testikels. De testikels zitten onder de anus onder de staart.

 

De bronstcyclus

De bronstcyclus van de teef duurt gemiddeld 6 tot 7 maanden en is verdeeld in 4 fasen. Dit betekent dat elke hond 1 tot 2 keer loops is per jaar. De 4 fasen van de cyclus bij een hond zijn:

 

  1. De pro-oestrus: deze fase kenmerkt zich met de start van bloedverlies, een gezwollen vulva en de teef is aantrekkelijk voor reuen. Ze laat echter de reu nog niet toe in deze periode. Deze fase duurt gemiddeld 9-12 dagen.
  2. De oestrus: deze begint wanneer de teef ook de reu begint toe te laten. In deze fase vindt de eisprong ook plaats. Er is nog steeds uitvloei maar deze is lichter rood van kleur. Gemiddeld duurt deze fase ook zo’n 12 dagen.
  3. De metoestrus: deze fase is begonnen vanaf dat de teef de reu niet meer toelaat. De zwelling van de vulva neemt af en er is geen uitvloei meer. Deze fase duurt zo’n 2 maanden.
  4. De anoestrus: dit is de fase waarin er totaal geen seksuele activiteit is ofwel de rustperiode. Deze fase duurt gemiddeld zo’n 3 maanden maar kan ook veel langer zijn tot wel 7 maanden.

 

Manier van voortplanten

Er zijn 2 manieren van voortplanten van de hond. De natuurlijke manier en KI (kunstmatige inseminatie). Bij de natuurlijke manier is het gebruikelijk dat de teef naar de reu gaat om gedekt te worden en beide eigenaars daarbij aanwezig zijn. Tijdens de dekking ‘koppelen’ de dieren. Dat betekent dat ze aan elkaar vast komen te zitten. In veel gevallen draait de reu zich om, zodat de dieren met de achterkant naar elkaar toestaan. Tijdens dit proces vindt de zaadlozing plaats. Het koppelen voorkomt waarschijnlijk dat er sperma verloren gaat. Het is aan te raden dat beide eigenaars hun honden vasthouden als de dekking plaatsvindt. Het komt namelijk nogal eens voor dat teven aan de wandel willen gaan terwijl ze nog aan de reu vastzitten. Dit is natuurlijk niet aangenaam voor de reu, maar kan ook leiden tot beschadigingen aan de geslachtsorganen. Het hele dekkingsproces kan wel twintig minuten in beslag nemen.

Wanneer het niet lukt op de natuurlijke manier kun je voor KI gaan. Bij KI word er sperma in de baarmoeder van de teef ingebracht. Dit doen ze door 3 rietjes met sperma in te brengen. Wanneer dit niet lukt kan het ook via een soort keizersnede gaan. Dan word er een snede in de buik gemaakt en word het zo in de baarmoeder ingebracht. Meestal worden er 2 inseminaties gedaan met 1 dag er tussen.

Als je denkt dat je hond drachtig is kan je haar het beste meenemen naar de dierenarts om het te laten controleren. Uw dierenarts kan gebruikmaken van een aantal verschillende methoden om te bepalen of uw hond zwanger is. Na 21 tot 25 dagen kan uw dierenarts een test uitvoeren voor relaxin, een hormoon dat alleen geproduceerd wordt door drachtige honden. Ook kan na 21 dagen de dierenarts voelen aan de maag van uw hond, zo kan uw dierenarts een verdikking van de baarmoeder en de aanwezigheid van 'bobbeltjes' voelen die duiden op een dracht. Na 25 dagen kan de dierenarts met een stethoscoop de hartslagen van de puppy’s opsporen. Maar de meest nauwkeurige manier is het gebruiken van een röntgenfoto. Dit is alleen pas mogelijk na 49 dagen.

 

Een teef hoeft tijdens haar dracht niet veel speciale zorg te krijgen en zal er niet vee anders zijn aan de hond. Wel zal ze in de dagen voor de worp waarschijnlijk rusteloos worden en op de grond of in haar bed krassen. Ze is op zoek naar een nest voor de bevalling. Het is belangrijk dat u haar een afgesloten ruimte biedt waar ze, ideaal gezien, in en uit kan lopen, maar waar de puppy's niet uit kunnen ontsnappen.

Een kartonnen doos van een geschikt formaat is prima voor uw hond. U kunt ook overwegen om een klein, leeg zwembadje te gebruiken dat normaal gebruikt word voor kinderen. Vul het "nest" met handdoeken, dekens of oude lakens.

 

De geboorte zelf is in te delen in drie fasen: de voorbereidingsfase, de ontsluitingsfase en de uitdrijvingsfase. In de voorbereidingsfase bereidt de teef zelf de komst van haar pups voor. In veel teven zit nog de drang om een hol te graven. Ze doen alsof ze een hol graven in de dekens of kranten in de werpkist. Er zijn teven die inderdaad buiten een hol gaan graven, als ze daar de kans voor krijgen. Dit graven, of nestbouw gedrag, wordt afgewisseld met 'normaal' gedrag. De teef zal zich ook vaak likken, voornamelijk van onderen (de vulva). Dit gedrag komt ook voor bij de schijndracht. In de ontsluitingsfase heeft de teef weeën. De weeën beginnen 12 tot 24 uur voordat de pups geboren worden. De lichaamstemperatuur daalt nu ook zo'n 1 à 2 graden. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond opgerekt wordt. De dieren hebben minder trek dan normaal en ze plassen en onlasten veel, waarbij de ontlasting wat dunner kan worden. Laat ze daarom veel uit, of, beter nog, zorg dat ze zelf naar buiten kunnen om hun behoefte in de tuin te doen. Vlak voor de uitdrijvingsfase begint, zal de ademhaling sneller gaan en kunnen de teven ook gaan braken. De uitdrijvingsfase begint op het moment dat de teef mee gaat persen met de weeën. Dit meepersen is het gevolg van een reflex. Dit reflex wordt veroorzaakt doordat er een puppy in de bekkenholte ligt. Tijdens een wee zal de teef meerdere malen persen. Ze houdt de staart af om meer ruimte in de bekkenholte te krijgen. Meestal ligt de teef, maar ook gehurkt en staand persen kan voorkomen.

 

Als eigenaar is het het beste om bij de hond te blijven. Zo vervul je eigenlijk de taak van de reu. De teef zal zich veilig en beschermt voelen en zal zo wat makkelijker bevallen.

Tijden het bevallen kan het persen lang duren, voor de eerste pup kan dit al gauw een paar uur in beslag nemen. Wordt echter het geboorteblaasje of de pup zelf zichtbaar, dan mag het nog maximaal een uur duren. De volgende pups moeten, als er vaak en krachtig geperst wordt, in een half uur geboren worden. Teven nemen na de geboorte van elke pup echter meestal een kortere of langere pauze, waarin niet geperst wordt. Daarom duurt het gemiddeld drie kwartier tussen de geboorte van twee pups. De pauze waarin niet geperst wordt, mag wel twee tot drie uur duren. Teven kunnen tijdens deze periode in slaap vallen, waardoor het nog wel langer kan duren voor ze weer begint met persen. Als een teef al lang aan het persen is, en de pup is deels zichtbaar, dan kan voorzichtig geprobeerd worden de teef een beetje te helpen. Dit mag uiteraard alleen gebeuren door iemand die al enige ervaring heeft. Geef zelf nooit weeënbevorderende middelen. Deze kunnen meer kwaad dan goed en mogen alleen na onderzoek door een dierenarts worden toegediend (indien nodig).

 

Als de nieuwe moeder niet lijkt te weten wat ze moet doen, uitgeput is of middenin de worp zit van een volgende pup, dan zijn er een paar dingen die u kunt doen. Haal sowieso de pup uit het vliesje, mocht dit nog niet gedaan zijn. Als u de navelstreng moet losmaken, neem dan een stevig stukje draad en bind deze strak om de navelstreng heen op ongeveer een duimlengte van het lichaam van de pup. Bind verderop een ander draadje vast en knip met een schone schaar de streng af.Knijp in de nek van de puppy en probeer om hem te laten schreeuwen. Dit schreeuwen zal ervoor zorgen dat de vloeistof uit de luchtwegen van de puppy kan worden geleegd. Als u een klein pipetje heeft, dan kunt u dit gebruiken om zachtjes de vloeistof uit de neus van de puppy te zuigen. Moedig de moeder na de worp aan om naar buiten te gaan om haar spieren te strekken en zichzelf te ontspannen. Ruim de handdoeken en dekens op en vervang ze voor schone. Laat de nieuwe moeder vervolgens alleen met haar puppy's zodat ze voor hen kan zorgen.

 

Opfok van de jongen

Opfokken van de jongen houd in dat je je pups verzorgt tot ze oud genoeg zijn om naar een nieuwe eigenaar te gaan. De kosten van de opfok kun je vinden bij het stukje op de site: Kostenoverzicht. De kosten gaan bijvoorbeeld over:

* Inenten

* Chippen

* Hondenpaspoort

* Ontwormen

* Ontvlooien

* Voeding

 

Socialisatie.

De socialisatie van de jongen houd in dat je de basis legt voor hun gedrag. Ze moeten kennis maken met verschillende prikkels en voorwerpen. De socialisatie van de jongen kunt u vinden in het stukje op de site: Gedrag tijdens voortplanting.

 

Afzet van de jongen

De afzet van de jongen betekend, wat er met ze gebeurd nadat ze oud genoeg zijn om het nest te verlaten. Als fokker zijnde zou je met de honden door kunnen fokken aan de hand van bloedlijn, kleur, grootte en gedrag. Ook kun je de honden verkopen. Bij het verkopen van de pups, moet je rekening houden met de kosten die je hebt gemaakt bij het grootbrengen tot ze weg mogen bij hun moeder.

Maak jouw eigen website met JouwWeb