De Leonberger is over het algemeen een gezonde hond. Er zijn natuurlijk wel een paar afwijkingen. De afwijkingen die worden getest bij de puppy’s is Heupdysplasie en oogafwijkingen. Ze doen bij sommige fokkers ook een gedragstest.

Om te weten wat heupdysplasie precies is moet je weten hoe de heup werkt. De heup bestaat uit een kom (acetabulum) een kop (caput femoris), een stuk van het bovenste dijbeen (femur). De heup is een kogelgewricht, de kop en de kom moeten precies in elkaar passen zodat het goed kan bewegen. Om de heup stevigheid te geven zitten er om het gewricht kapsels, spieren en banden.

In het eerste jaar van de hond is de heup in ontwikkeling, tijden die periode moet je oppassen dat je hond niet van hoge dingen afspringt. Na het 1e jaar zijn alle groeischijven gesloten en is alles volgroeid. 

De oorzaak van heupdysplasie is dat de aansluiting van de kop en kom onvoldoende is, en de kapsels zijn niet sterk genoeg. De kop word niet mooi rond op deze manier maar word plat. Daardoor gaat de kop los zitten en bots het met de kom. Het kan zelfs gebeuren dat hij uit de kom schiet. Dat heet subluxatie. Waar de heup niet goed beweegt gaat het pijn doen. Op de leeftijd van 6-18 maanden gaan de pijnklachten optreden. HD is erfelijk en word doorgegeven via de erfelijke eigenschappen.

Je herkend heupdysplasie bij je huisdier door een paar dingen:

- Je hond wilt minder graag bewegen en spelen.

- Na het slapen moet de hond opgang komen want hij kan stijf zijn.

- De hond gaat kreupel lopen.

- De hond gaat huppen en zwaait met zijn kont tijdens het lopen.

 

De zorg om en tijdens de bevalling.

Om een goede en fijne bevalling te krijgen moet je ervoor zorgen dat de hond in een rustige omgeving ligt. De hond moet geen stress hebben. Als eigenaar moet je ook niet te overbezorgd zijn daardoor krijgt een hond ook stress.

Tijdens de 1e fase van de bevalling word de teef onrustig, kijkt naar haar flanken en probeer een nestje te maken. Het is mogelijk dat de hond gaat overgeven, rillen, hijgen en janken.

Tijdens de 2e fase van de bevalling breken de vliezen en komt het vruchtwater eruit. De persbewegingen zijn te zien. Tijdens de geboorte scheurt het allantoisvlies, de pups in het amnionvlies geboren. De teef bijt de navelstreng door en gaat de pups wassen waardoor de ademhaling opgang komt.

Tijdens de 3e fase komt de placenta eruit en eet de teef die op. Als eigenaar moet je ervoor zorgen dat de hond niet teveel placenta eet want dan kan de hond gaan braken of krijgt ze diarree.

Tijdens de bevalling zelf kun je het beste niks doen en de hond haar gang laten gaan. Je moet wel toezicht houden.

 Er zijn een paar tips voor een goede bevalling.

  1. Bereid jezelf voor.
  2. Zorg voor een werpkist op een rustige plaats
  3. Zorg voor warmtelampen
  4. Weeg de pups gelijk na de geboorte, en doet dat daarna elke dag tot 4 weken
  5. Zorg voor een nood melk pakket
  6. Zorg dat de dierenarts op te hoogte is

Tijdens de bevallig moet je wel eten klaar zetten, de hond heeft genoeg energie nodig om na de bevalling de pups melk te kunnen geven.

 

Na de bevalling voor de moederhond

Na een natuurlijke bevalling is het nodig om genoeg water en voer te hebben staan. De moeder hond heeft na de bevalling veel energie nodig en moet melk kunnen maken. De omgeving moet ook rustig zijn.

 

Na de bevalling voor de pup tot 1 jaar

De puppys worden doof en blind geboren en dat blijft de eerste 10-14 dagen. Met hun neus kunnen ze hun moeder vinden en leren ze hun broertjes en zusjes herkennen. In deze tijd pikken ze ook de mensengeur op, deze fase is dus heel belangrijk voor de socialisatie. Af en toe een pup pakken is goed maar laat niet allemaal vreemde mensen in de buurt komen. Vanaf dag 10 tot dag 21 gaan de pups kruipen, de ogen gaan open en ze kunnen dan ook horen.

In het begin moet de pup genoeg moedermelk krijgen, het is ook nodig om de pups elke dag te wegen en de groei in de gaten te houden. Als de moeder niet genoeg melk geeft bijvoeren met puppy melk

Vanaf 3-4 weken kun je de pups pap geven, dit mag onbeperkt gegeven worden. Na een paar dagen kunt u blikvoer door de pap gaan mengen en een paar dagen hierna kunt u stoppen met de pap en alleen blikvoer geven.

Vanaf 5-6 weken kunt u naast blikvoer brokjes aanbieden de kiezen komen dan door en kunnen ze gaan kauwen/bijten.

Biedt de pup tot 3maanden 4x per dag eten. Vanaf 3 maanden 3x per dag en vanaf 6 maanden 2x per dag.

Het ontwormen word al gedaan op 2 weken leeftijd. Daarna op 4 weken, 6 weken, 8 weken, 4 maanden en 6 maanden. Bij een volwassen hond word het 2x per jaar gedaan.